Arhiva nastani test

 14. 12. 2019 – 15. 12. 2019

РАБОТНА АКЦИЈА ”НЕ БИДИ ЃУБРЕ”

На ден 14.12.2019 г. од страна на вработените при Н.У.Завод за заштита на спомениците на културата и музеј-Охрид , се изврши работната акција наречена” Не биди ѓубре”.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 11. 10. 2019 – 25. 10. 2019

ЕМЕЛ МАХМУД ИЗЛОЖБА

Минатиот петок на 11.10.2019 год. се отвори самостојната изложба на Охридската сликарка и педагог Емел Махмуд.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 17. 05. 2019 – 24. 05. 2019

ОДБЕЛЕЖАН 18-ТИ МАЈ, ДЕНОТ НА МУЗЕЈСКИТЕ РАБОТНИЦИ

На 17-ти мај по повод Меѓународниот ден на Музеите во Галеријата Робевци се отвори 29-тата традиционална изложба на уметнички дела.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 03. 05. 2019 – 24. 05. 2019

СТУДИСКИ ПРЕСТОЈ НА СТУДЕНТИ ОД ОТСЕКОТ ЗА ИКОНОПИС ПРИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА ВО СЕРГИЕВ ПОСАД НА ГАЛЕРИЈАТА НА ИКОНИ-ОХРИД

Во периодот од 03 до 24 мај 2019 година во Галеријата н аикони-Охрид престојуваа и работеа шест студенти од завршната година на иконописниот отсек при Московската Духовна Академија од Сергиев Посад, Руска Федерација.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 03. 04. 2019 – 04. 04. 2019

КОМЕМОРАЦИЈА ЗА ГОЦЕ АНГЕЛИЧИН ЖУРА ВО СПОМЕН КУЌАТА НА ХРИСТО УЗУНОВ

На 03.04.2019 од 10:30 часот во спомен куќата на Христо Узунов ќе се одржи комеморација за Гоце Ангеличин Жура.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 04. 03. 2019 – 22. 03. 2019

АКТИВНОСТИ ВО ПРЕСРЕТ НА ТУРИСТИЧКАТА СЕЗОНА

Вработените во НУ Завод и Музеј – Охрид, во пресрет на туристичката сезона, преземаат бројни активности за уредување на локалитетите.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 11. 02. 2019 – 12. 02. 2019

АМБАСАДОРОТ БЕЈЛИ ВО ПОСЕТА НА ГАЛЕРИЈАТА НА ИКОНИ

На 11.02.2019 година, амбасадорот на Соединетите Американски Држави, г-динот Џес Бејли, за време на престојот во Охрид, ги посети Галеријата на икони, црквата Св. Богородица Перивлепта и црквата Св. Јован – Канео.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 08. 12. 2018 – 09. 12. 2018

ОТВОРЕН МУЗЕЈОТ “КУЌАТА НА РОБЕВЦИ”

На ден 08.12.2018 год., во 12 часот, Музејот – Куќа на Робевци ги отвори портите со целосно обновен ентериер, осовременети поставки и нова етнолошка поставка.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 07. 12. 2018 – 12. 12. 2018

ПО ТРАГИТЕ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

На 07.12.2018 година во 18 часот Куќата на Уранија-МАНУ и во Куќата на Робевци беше отворена изложбата “По трагите на свети Кирил и Методиј”.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 19. 10. 2018 – 01. 02. 2019

СОФРАТА ВО ОХРИДСКИТЕ КИЛИМИ

На 19. 10. 2018 год во 13 часот во Куќата на Робевци беше отворена изложбата СОФРАТА во охридските килими. На изложбата се прзентирани 11 килими .

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 22. 08. 2018 – 27. 08. 2018

БАЗАР НА ОХРИДСКИ РАКОТВОРБИ

Од 22 до 27 август, на Сараиште, се одржува Базар на охридски ракотворби.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 10. 08. 2018 – 04. 10. 2018

АНТОЛОГИЈА II

македонско сликарство 1950-1965 година

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 27. 07. 2018 – 09. 08. 2018

ИЗЛОЖБА МУЛТИПЛИЦИРАНИ РЕАЛНОСТИ -МИРКО ВУЈИСИЌ, ЛИДИЈА ВУЈИСИЌ, МАРКО ВУЈИСИЌ

Минатиот петок 27.07.2018 во 20 часот беше отворена изложбата ”Мултиплицирани реалности” на авторите Мирко Вујисиќ, Лидија Вујисиќ и Марко Вујисиќ.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 07. 2018 – 10. 07. 2018

ПОСЕТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА КОМИСИЈАТА ЗА КУЛТУРА ПРИ СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Д-Р ИРЕНА СТЕФОСКА

На ден 09.07.2018 година, претседателката на Комисијата за култура при Собранието на Република Македонија, д-р Ирена Стефоска, беше во посета на НУ Завод и Музеј – Охрид.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 07. 07. 2018 – 25. 07. 2018

МАТЕРИЈАЛНИ КОНТУРИ

Изложба на трудовите изработени за време на меѓународната летна школа за архитектура и дизајн.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 04. 05. 2018 – 17. 05. 2018

ИЗЛОЖБА ”БИСЕРНО СИНИЛО” НА УМЕТНИКОТ БЛАШКА МИ ЕВА

ИЗЛОЖБА ”БИСЕРНО СИНИЛО” НА УМЕТНИКОТ БЛАШКА МИ ЕВА

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 07. 03. 2018 – 15. 03. 2018

ИЗЛОЖБА НА ЖЕНСКОТО ДРУШТВО “БИСЕРА”

По повод 8-ми март синоќа женското друштво Бисера од Охрид ја отвори својата традиционална изложба во галеријата Робевци.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 17. 01. 2018 – 18. 01. 2018

ИЗЛОЖБА НА РАКОТВОРБИ

Во Куќата на Робевци на 17-ти јануари се отвори еднодневна изложба на ракотворби и предмети од традицијата на Турција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 29. 09. 2017 – 05. 10. 2017

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА А4

Во петок 29.09 .2017 во 20 часот во Галерија Робевци ќе биде отворена интернационалната изложба на графика во мал формат насловена А4.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 15. 09. 2017 – 28. 09. 2017

ИЗЛОЖБА “НИКУЛЕЦ” НА УМЕТНИКОТ ХРИСТИНА ЗАФИРОВСКА

Во петок 15.09.2017 во 20 часот во галерија “Робевци” ќе биде отворена изложбата насловена Никулец од авторот Христина Зафировска од Скопје.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 11. 08. 2017 – 13. 09. 2017

АНТОЛОГИЈА I

АНТОЛОГИЈА I- избор на дела од доајените на македонското сликарство од депото на Современа Уметност при Завод и Музеј-Охрид

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 28. 07. 2017 – 10. 08. 2017

ИЗЛОЖБА “СТРАСТ ЗА НОСТАЛГИЈА” НА ОХРИДСКИОТ СЛИКАР САШО БЛАЖЕС

Синоќа во Галеријата “Робевци” во Охрид беше отворена шестата самостојна изложба на охридскиот сликар Сашо Блажес, под наслов “Страст за носталгија”.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 14. 07. 2017 – 27. 07. 2017

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ НА СТЕФАН ХАЏИ-НИКОЛОВ

Во рамките на програмата на овогодинешното издание на фестивалот Охридско лето, а како дел од летната изложбена програма на НУ Завод и Музеј-Охрид, во галеријата Робевци во Охрид беше отворена изложбата на слики на Стефан Хаџи-Николов.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 13. 07. 2017

ПОСЕТА НА МИНИСТЕРОТ ЗА КУЛТУРА НА РМ, Г-ДИН РОБЕРТ АЛАЃОЗОВСКИ

Денес во прва официјална посета на НУ Завод и Музеј-Охрид престојуваше министерот за култура на Република Македонија г-дин Роберт Алаѓозовски, придружуван од шефот на неговиот кабинет Тодорче Тасевски и советникот Петрит Сарачини.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 07. 07. 2017

МОНЕТАРНА ЦИРКУЛАЦИЈА НА ПЛАОШНИК-ОХРИД ВО РИМСКИОТ ИМПЕРИЈАЛЕН ПЕРИОД

Промоција на книгата “Монетарна циркулација на Плаошник-Охрид во римскиот империјален период” на археологот и нумизматичар Сања Битрак

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 30. 06. 2017 – 06. 07. 2017

ВНАТРЕШНА ГРАДИНА

Изложба “Внатрешна градина” на романската сликарка Емилиа Персу

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 25. 06. 2017 – 02. 07. 2017

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА АРХИТЕКТУРА

Отворање на петтата меѓународна Летна школа за архитектура

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 25. 06. 2017 – 30. 06. 2017

ИЗЛОЖБА НА ФРЕСКО-КОПИИ, ЦРКОВНИ ВЕЗОВИ И ЛИТУРГИСКИ ПРЕДМЕТИ

Кон крајот на месец јуни 2017 година, во долниот простор на Галеријата на икони-Охрид беше изложен уште еден дел од богатото наследство од збирките на НУ Завод и Музеј-Охрид.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 16. 06. 2017 – 29. 06. 2017

ИЗЛОЖБА “INTAGLIO” НА PRINT NEST + СТУДИОТО ОД СОФИЈА, БУГАРИЈА

Во петок, на 16 јуни 2017 година, во 20:00 часот, во Уметничката Галерија Робевци ќе биде отворена изложбата “Intaglio” на Print Nest + студиото од Софија, Бугарија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 02. 06. 2017 – 15. 06. 2017

ИЗЛОЖБА МАЛ ФОРМАТ НА ДРУШТВОТО НА ЛИКОВНИ УМЕТНИЦИ НА МАКЕДОНИЈА

Во петок на 02. 06. 2017 во 19:00 часот, во галеријата Робевци ќе се отвори изложбата МАЛ ФОРМАТ на друштвото на ликовни уметници на Македонија.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 19. 05. 2017

27 ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД НА 18-ТИ МАЈ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МУЗЕИТЕ ВО КУЌАТА НА РОБЕВЦИ

Традиционално, како и во изминатите години, НУ Завод и Музеј-Охрид го одбележува 18 мај Меѓународниот ден на музеите.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 04. 2017 – 14. 04. 2017

ПРЕСТОЈ НА РЕАКТИВНА МОНИТОРИНГ МИСИЈА НА УНЕСКО/ИКОМОС/ИУЦН

Од 9 до14 Април 2017 година во нашата земја престојува реактивна мониторинг мисија на УНЕСКО/ИКОМОС/ИУЦН

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 04. 04. 2017 – 05. 04. 2017

ПРЕСТОЈ НА СУДИИТЕ БИЛЈАНА БРАЈОВИЌ ОД ЦРНА ГОРА И КАТЈА ЏУМАЛИЕВА ОД БУГАРИЈА

Деновиве (4-5 април), во Охрид престојуваа судиите Билјана Брајовиќ од Црна Гора и Катја Џумалиева од Бугарија за да извршат увид и оцена на капацитетите, вредностите, значењето, богатството и разновидноста на нашите музејски збирки

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 14. 10. 2016

ИЗЛОЖБА НА ПОЛСКАТА ШКОЛА НА ПЛАКАТИ

Изложба на Полската школа на плакати во Спомен куќата на Христо Узунов

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 09. 2016 – 16. 09. 2016

ИНСКРИПЦИИ, ЖЕНА ВО ПРОСТОР

Изложба “Инскрипции, жена во простор” на турскиот уметник Мустафа Џеват Атал во Спомен куќата на Христо Узунов

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 08. 2016 – 20. 08. 2016

ПОРТРЕТИТЕ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ВО ЛИКОВНАТА УМЕТНОСТ ВО МАКЕДОНИЈА И СОСЕДНИТЕ ЗЕМЈИ

Изложба “Портретите на Свети Климент Охридски во ликовната уметност во Македонија и соседните земји” во црквата Св. Софија во Охрид

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 29. 07. 2016

СИМФОНИСКА ИМАГИНАЦИЈА

Изложба “Симфониска Имагинација” на Марија Мешкоска во куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 17. 06. 2016 – 30. 06. 2016

ИЗЛОЖБА “FACE TO FACE”

Изложба “Face to face” на Тања Џипунов во Куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 03. 06. 2016 – 16. 06. 2016

НЕПОЗНАТА ТЕРИТОРИЈА

Изложба “Непозната територија” на германската сликарка Габриеле Шафартцик во куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 23. 05. 2016 – 06. 06. 2016

СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ И НЕГОВИТЕ ПРЕТСТАВИ ВО УМЕТНОСТА

Изложба “Св. Климент Охридски и неговите претстави во уметноста” во просториите на Понтификалниот универзитет Урбаниана во Ватикан

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 24. 07. 2015 – 05. 08. 2015

СВЕТЛИНА ОД МИНАТОТО

Изложба на македонскиот сликар Стефан Хаџи-Николов “Светлина од минатото”во куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 23. 05. 2015 – 07. 06. 2015

УМЕТНОСТ НА МАКЕДОНСКАТА РЕЗБА-ТРАДИЦИЈА И КОНТИУНИТЕТ

Изложба “Уметност на македонската резба-традиција и контиунитет” во во музејскиот комплекс Виториано во Рим, Италија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 15. 05. 2015 – 31. 05. 2015

ИЗЛОЖБА НА СЛИКИ И УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ПО ПОВОД 18-ТИ МАЈ, ДЕНОТ НА МУЗЕЈСКИТЕ РАБОТНИЦИ.

Изложба на слики и уметнички дела по повод 18-ти мај, Денот на Музејските работници.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 28. 11. 2014

“ОБЛЕКА ОД КЛАШНА” И “РАЧНА РАБОТА”

Изложби “Облека од клашна” и “Рачна работа” во Куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 24. 07. 2014 – 16. 11. 2014

ЗЛАТНИТЕ ЛИЦА НА МАКЕДОНСКИТЕ КРАЛЕВИ-МАКЕДОНЦИТЕ И КЕЛТИТЕ ОД ОХРИДСКИОТ РЕГИОН

Изложба “Златните лица на македонските кралеви-Македонците и Келтите од охридскиот регион” во Келтен Ромер Музеум во Манхинг, Германија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 04. 10. 2013

СКУТИНИ И ЧОРАПИ

Изложба-“Скутини и чорапи” во Куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 09. 2013

ЗВУЦИТЕ НА ДЛЕТОТО

Изложба “Звуците на длетото” современи охридски резби во куќата на Робевци

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 09. 02. 2011 – 11. 05. 2011

НЕНАДМИНАТА УБАВИНА-ИКОНИ ОД МАКЕДОНИЈА

Изложба “Ненадмината убавина-икони од Македонија” во Музејот Катарајнеконвент во Утрехт, Холандија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 03. 10. 2010 – 08. 10. 2010

СВ. НАУМ ОХРИДСКИ ВО ИКОНОПИСОТ НА ДЕБАРСКО-КИЧЕВСКАТА ЕПАРХИЈА ОД XVIII И XIX ВЕК

Изложба “Св. Наум Охридски во иконописот на дебарско-кичевската епархија од XVIII и XIX век” во црквата Св. Софија во Охрид

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 25. 10. 2008 – 22. 03. 2009

ВИЗАНТИЈА 330-1453

Изложба “Византија 330-1453” во Кралската академија на уметностите во Лондон, Велика Британија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 30. 11. 2004

СЛОВЕНСКИТЕ АПОСТОЛИ СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Изложба “Словенските апостоли Свети Кирил и Методиј” во Музејот на град Скопје

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 23. 03. 2004 – 04. 07. 2004

ВИЗАНТИЈА-ВЕРА И МОЌ (1261-1557)

Изложба “Византија-Вера и моќ (1261-1557)” во Музејот Метрополитен во Њујорк, САД

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ 
 02. 10. 2001

ОД ОХРИДСКИТЕ РИЗНИЦИ

Изложба “Од Охридските ризници” во Галеријата на икони-Охрид

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ